Udsættelse for PCB kan bl.a. medføre øget risiko for kræft, skader på nervesystem, lever og fostre, svækkelse af immunforsvar og fertilitet samt hormonelle forstyrrelser.
Den største anvendelse af PCB i Danmark har været som blødgører i elastiske fuger, som limforsegling i termoruder samt som olie til kondensatorer og transformatorer. PCB kan med tiden sprede sig fra de oprindelige produkter til omgivelserne fx til beton eller karme langs PCB-holdige vinduesfuger. Der kan også ske en langsom afgivelse til luften.
Hvorfor screene for PCB
Da PCB er en farlig miljøgift, er det vigtigt at registrere, hvor den forekommer i vore bygninger, således at der kan tages forholdsregler mod eksponering og spredning. Screening og miljøkortlægning er et krav ved større renoveringsarbejder og vinduesudskiftninger, således at forekomster af farlige stoffer, herunder PCB, bliver fundet og registreret. Kortlægningsrapport skal indgå i anmeldelse af bygningsarbejder og byggeaffald til de kommunale myndigheder. I relation til indeklima anbefaler Sundhedsstyrelsen aktion i forhold til PCB i bygninger ud fra PCB-niveauer i rumluft, hvorfor indeklimamålinger i bygninger med PCB-risiko anbefales.